Liukkaus iski, Hesarin artikkeli 29.11.208 -LUE

29.11.2018

Liukkaus iski Helsinkiin – Asiantuntija näyttää videolla, miten lennetään turvallisesti nurin: ”Kun huomaa kaatuvansa, niin hyväksyy sen”

Liukkaat kelit yllättävät joka talvi jalan liikkuvia. Tänä talvena liukkaus iski Helsinkiin torstaiaamuna, kun ohuen ohut lumipeite ja lauhtunut ilma muutti kadut tarkkaavaisuutta vaativiksi.

Liukastumista seuraava kaatuminen aiheuttaa lähes aina kipua ja mustelmia, johtaa usein luunmurtumiin ja pahimmillaan päävammaan.

Kaatumista voi ja kannattaa tämän takia harjoitella, sanoo Juha Turunen.

Hän on Suomen suurimman judoseuran Tikkurilan Judokoiden toiminnanjohtaja ja seura järjestää Kaadu nurin oikein -kursseja. Turusen mielestä se on luontevaa, koska judossa harjoitellaan kaatumista.

Lajia harrastamattomien kaatumiskurssien ideana on antaa ihmisille valmiuksia turvalliseen kaatumiseen ja ennaltaehkäistä kaatumisvammoja.

Ne ovat syntyneet yhteistyössä Suomen judoliiton ja Invalidiliiton kanssa.

Tämän jutun yhteydessä olevalla videolla judoka Juha Turunen näyttää yksinkertaisia vinkkejä, miten kaatumista voi harjoitella ja tasapainoa kehittää kotioloissa.

”Ihmisille sattuu pahoja kaatumisia ihan kotipihalla. Itsekin olen kerran kaatunut kahdesti saman päivän aikana omalla pihalla, kun lumi oli juuri satanut jään päälle. Judossa opituista kaatumistaidoista oli kuitenkin varmasti hyötyä, sillä pahinta mitä minulle seurasi oli lumiset vaatteet”, Turunen kertoo.
 

 

 

 

 

Harjoittele taaksepäin kaatumista ja käytä jalkalihaksiasi, tiputa takapuolta alas ja anna mennä. (KUVA: Esa Syväkuru / HS)

 

Tasapaino.

Osa kaatumisista johtuu riittämättömästä tasapainosta. Tasapainon merkitys kasvaa mitä enemmän ikää on. Pohja hyvälle tasapainolle luodaan lapsena ja nuorena, mutta sitä voi kehittää myös aikuisena. Pidä siis huolta lihaskunnostasi. Turunen vinkkaa, että tasapainoa voi harjoituttaa kotona tekemällä esimerkiksi kotiaskareita kuten tiskausta yhdellä jalalla seisten. Myös hampaiden harjaus päivittäin yhdellä jalalla seisten kehittää tasapainoa. Muista vaihtaa jalkaa!

 

 

 

 

Juha Turunen näyttää, että tasapainoa voi harjoituttaa kotona tekemällä esimerkiksi kotiaskareita yhdellä jalalla seisten. (KUVA: Esa Syväkuru / HS)

 

Aika.

Jos on tiedossa liukkaita tienpintoja, pihoja ja jalkakäytäviä, niin varaa tavallista enemmän aikaa tuttuunkin matkaan.

 

 

 

 

Jos menemme esimerkiksi jäälle kävelemään, muutamme kulkemisen rytmiämme. Jos siis tiedät, että on liukasta, varaa tavallista enemmän aikaa”, Turunen sanoo.

 

 

 

 


”Ja jos olet esimerkiksi koiranulkoiluttaja ja tiedät, että ulkoilet usein myös liukkailla, niin kannattaa panostaa pitäviin jalkineisiin, esimerkiksi nastakenkiin.”
 

Asenne.

Pelko pois! Kaatumisen harjoittelussa ja kaatumisessa tärkeää on asenne. Monet pelkäävät kaatumisessa sattumista, noloa tilannetta ja vaatteiden sotkeentumista tai rikkoontumista.

”Olen sitä mieltä, että jokainen kaatuu elämänsä aikana ainakin kerran, mutta joka kolmas vuosittain”, arvioi Turunen.

”Sen takia ikinä ei ole liian myöhäistä aloittaa kaatumisen harjoittelua.”

Judokat ajattelevat kaatumisesta, että kun lähdetään kaatumaan, niin antaa mennä vain. Jos kaatumista vastaan alkaa hangoittelemaan, tulee usein enemmän vahinkoa. Siksi kannattaa lähteä nurin menevään liikkeeseen mukaan, kunhan muistaa suojata päätä ja käsiä.

”Eli kun huomaa kaatuvansa, niin hyväksyy sen, eikä yritä kaikin keinoin pysyä pystyssä”, sanoo Turunen.
 

Aloita harjoittelu alhaalta.

Monia kaatuminen seisoma-asennosta hirvittää. Mutta kaatumisharjoittelun voikin aloittaa aluksi alhaalta eli istualtaan, jos korkealta kaatuminen pelottaa.

Istualtaan kaatumista voi harjoitella vaikkapa kotona lattialla tai ulkona nurmikolla ja lumihangella. Laita kädet rinnalle, leuka rintaan ja kierähdä kyljelle. Noin! Eihän se niin vaikeaa ollutkaan.

”Tyky-päivissä järjestetyillä kursseilla on huomannut, että ihmiset itsekin hämmästyvät, kun uskaltavat ja huomaavat, että ei se niin hankalaa ollutkaan kuin he etukäteen olettavat.”

Asento.

Kaatumistapaturmia voi ennaltaehkäistä kun pitää päänsä hallinnassa, ei yritä ottaa käsillä vastaan ja opettelee pyörähtämään ympäri kaatuessaan.

Seisoma-asennosta sivulle kaatumista voi treenata siten, että liu’uttaa jalkaa alleen, tuo kädet rinnalle ja painaa leuan alas, kuten Turunen videolla näyttää.

Taaksepäin kaatuessa kannattaa käyttää jalkalihaksia ja tiputtaa takapuolta alas ja antaa mennä.

Jos lähtee kaatumaan suoraan eteenpäin, Turusen vinkki on: ”Uskalla pyörähtää. Älä työnnä käsiä eteen maata kohti.”