Kilpaileminen

Kilpaileminen on olennainen ja antoisa osa judoa. Judon kilpailumuodossa, eli shiaissa, on mahdollista testata kuinka hyvin opitut tekniikat ovat hallussa ja kuinka ne toimivat ottelutilanteessa. Judo-ottelu ottellaan ottelu- ja reuna-alueista koostuvalla neliönmuotoisella alustalla, jolle on hieman eri standardeja eri ikäisten kilpailijoiden otteluissa. Judo-ottelulla on myös aina tuomari, joka pisteyttää ottelijoiden suorituksia ja valvoo sääntöjen noudattamista. Hyvä opetusvideo judo-ottelun kulkuun ja sääntöihin löytyy esimerkiksi täältä!

Judo on olympialaji ja siinä voi kilpailla monella eri tasolla: seurojen paikallisista salikisoista kymmeniä tuhansia katsojia houkutteleviin kansainvälisiin arvokilpailuihin asti. Judo on kansainvälisesti valtava laji: harrastajia on maailmanlaajuisesti kymmeniä miljoonia. Eri ikä- ja painoluokille on shiaissa omat sarjansa ja nuorimmissa ikäluokissa kilpaileminen aloitetaan turvallisuussyistä rajatulla tekniikkavalikoimalla: esimerkiksi kuristukset ja käsilukot ovat kiellettyjä tekniikoita 12-vuotiailla ja nuoremmilla.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Tunnelmia nuorten EM-kisoista Vantaalla 2019.

Tikkurilan Judokoissa kilpaileminen on helpointa aloittaa kotisalikisoista, jotka kulkevat Tiksi Cup -nimellä. Tiksi Cupeissa on rento ja kannustava tunnelma ja niissä saakin paineettoman ensikosketuksen kisatatamiin. Seuraava askel on usein Etelä-Suomen alueen yhteistyössä seurojen kanssa organisoima Startti Cup, jonka jälkeen voi osallistuakin sitten jo seurojen järjestämiin alueellisiin Shiai-kilpailuihin, joissa toki yleensä vaaditaan jo 5. Kyu -vyöarvoa, eli keltaista vyötä osallistujilta.

Judossa kilpaillaan myös kata-muodossa, jossa kilpaillaan yksinkertaistetusti siitä, kuka pystyy suorittamaan judon muodolliset liikesarjat mahdollisimman puhtaasti.