Vyökokeet

Vyökokeet ja vyöasteet ovat olennainen osa judoa ja ovat osoitus saavutetusta taitotasosta lajissa.

Alle 15-vuotiaat judokat keräävät ennen vyökoetta seuraavaa vyökoetta vyöarvon väliasteita eli nauhoja, jotta osaaminen voidaan varmistaminen ennen seuraavaa vyökoetta. Nauhakokeet järjestetään normaalien harjoitusten yhteydessä ohjaajien toimesta.

Milloin vyökokeeseen voi osallistua?

Vyökokeeseen voi osallistua, kun judokalla on riittävä tekninen taito vyökoevaatimuksiin nähden sekä osaaminen vyökoevaatimuksissa vaadittuihin osa-alueilla. Tämän lisäksi vyökoevaatimuksiin voi kuulua erillisiä kursseja, kuten Judon perusteet (15h) tai Oppimisen ja ohjaamisen perusteet (15h). Ohjaajat seuraavat harrastajien kehittymistä ja ohjaavat vyökokeeseen, kun vyöarvoon vaadittavat taidot on opittu ja alle 15-vuotiaiden kohdalla kolme nauhakoetta on suoritettu. Vyökokeeseen tulisi aina olla ohjaajan puolto. 

Kaikki kyu-arvot, eli keltaisesta ruskeaan vyöhön (oppilasasteet), voit suorittaa Tikkurilan Judokoiden järjestämissä vyökoetilaisuuksissa seuran jäsenenä.

Miten valmistautua vyökokeeseen?

Vyökokeeseen osallistujalla tulee olla valkoinen judogi. Vyökokeeseen ei tule osallistua kokelaana tai ukena sinisessä judogissa. Tytöillä/naisilla saa olla judogin alla valkoinen paita. Vyökoetekniikat tulee olla tunnistettavia ja vyökoetekniikoiden nimet tulee osata.

Löydät alta vyöarvoittain vyökoevaatimukset, joihin on hyvä perehtyä jo vyökokeeseen ilmoittautumista suunnitellessa.

3.5. Vyökoevaatimukset. Lähde: Judoliiton graduointisäännöt 1.9.2020.