Baltic Sea Open 5.3.2016

9.3.2016

Orimattilan kansainväliseen kilpailuihin oli saapunut paikalle noin 300 judokaa. Tatamia värittivät erityisesti runsaslukuinen, judon eurooppalaisen mahtimaan tyylikäs ja reilu ranskalaislegioona sekä lähialueen parhaimmisto Virosta, Latviasta, Liettuasta ja Ruotsista. Vaikka aikuisten sarjoihin asti ei riittänyt oikein ulkomaalaiskisaajia, niin tatamilla päästiin silti seuraamaan Suomen maajoukkueen kärkinimistä mm. Juho Reinvallia, Samuli Viitasta ja Katri Kakkoa.

Aikuisten maajoukkueryhmään kuuluva Matias Holopainen toi Baltic Sea Openista Tikkurilan Judokoille kirkkaimman mitalin - hopean sarjassa 81 kiloa. Alkupoolin välieräpaikan Matias varmisti ippon-voitoilla Juho Luomasta ja Ville Kiljanderista. Välierissä Tomas Tervonen taipui Matiaksen hyppysissä 7-0-voitolla. Ykköskategorian maajoukkuemies Klaus Verlin oli vielä tälläkin kertaa kahdesti Matiasta parempi – niin alkulohkossa kuin finaalissa. Hontai Judon keulakuva on hyvä mittari jatkossakin Matiakselle.

Kadettien U18-luokassa nähtiin lauantaina kansainvälisimmät mittelöt poikkeuksellisen runsaslukuisen ulkomaalaisosanoton takia. Vastaavaa ei ole Suomen kamaralla kovin usein koettu. Erityisesti poikien sarjassa päästiin seuraamaan herkullisia judokamppailuja.

Toni Uusitalo kipusi neljännessä perättäisessä ”ison kisan” koitoksessa mitalikorokkeelle. Alle 50-kiloisten U18-sarjassa Toni voitti alkulohkossa uransa ensimmäistä kertaa mustavöisen kisaajan, Fournier Bapisten FRA. Kolme yukoa tauluun ja pienet tuuletukset päälle. Ruskeavöinen Matteo Rognon FRA sai tehdä ukemin, kun Toni varmisti alkulohkon piikkipaikan vastaheitto-ipponilla. Välierissä tuttu maajoukkuekollega Jens Pulkka pysäytti Tonin hurmosvaihteen. Kyseenalaisessa shido-tappiossa pronssi-Toni teki paremmat pisteyritykset. Valmentaja Jouni Korkan viesti oli, että tasaisissa matsissa pitää pystyä pistesuoritukseen, jotteivat tuomarit pääse ratkomaan voittajaa.

Patrick Pavlov osallistui tasokkaaseen 55-kiloisten U18-luokkaan. SM-kisoissa puolikuntoisena otellut Pate ei päässyt tälläkään kertaa omalle huipputasolleen. Mustavöinen ranskalainen Medhi Djedidi Martinez pelasi Patrickin sumi-gaeshin jälkitilanteen akrobaattisesti ja päätti 1. kierroksen ottelun turhan aikaisin. Ranskalainen ei voittanut seuraavaa matsia, joten Patrickin urakka loppui oikeastaan ennen kuin se edes alkoi. Ensi kerralla ajoissa paikalle ja kunnon alkulämmöt, niin homma lähtee takuulla uuteen nousuun. Patella on hihassa paljon paukkuja ja potentiaalia, kunhan pienet vastoinkäymiset jäävät taakse.

Tuore SM-pronssimitalisti ja kakkosmaajoukkuejudoka Rainer Kanevets rehki 20 ottelijan kaaviossa 60 kilon U18-sarjassa neljä ottelua. Viron Jevgeni Basharov kesti avauskierroksella kyydissä vain 26 sekuntia. Toisella kierroksella Bodonosin tuttu vastus Viktor Petrov taipui pitävään kuristusotteeseen reilussa minuutissa. Kolmannella kierroksella vastus koveni 1-maajoukkeuottelija Thomas Rönköksi, joka pääsi lukottamaan puolittaisen heittoyrityksen jälkeen Rainerin. Keräilyissä Alexy Plion Bluette oli helisemässä Rainerin kanssa. Turvalliselta tuntunut yukon johto haihtui pieneen herpaantumiseen, kun mustavöinen ranskalainen kaivoi vaarattomalta näyttäneestä paikasta yhtäkkiä kuristuksen, joka päätti ottelun ja samalla Rainerin lupaavasti alkaneet kisat.

Ennakkoluuloton Yada Thongsut puolusti Tiksin tyttömainetta rajussa 63 kilon U18-sarjassa, jossa pärjäävät yleensä kolmannen vuoden B-ikäiset judokat. Yadalle voisi ojentaa asenteesta sisupalkinnon. Ensimmäisen vuoden kadettina hän otteli vihreävöisenä B-tuplapoolissa, jossa vastassa oli korkeampivöisiä kilpasiskoja Ranskasta ja Virosta. Hopealle sarjassa yltänyttä Deborah Lehtsalua ei kukaan suomalainen ole voittanut pariin vuoteen. Ranskalaisen Margaux Jacquementin puristuksessa Yada kesti hienosti lähes kaksi minuuttia. Yama-Arashin Ida Pöysti oli myös liian kova tällä kertaa alkupoolissa. Arvokasta kokemusta kertyi taas roppakaupalla.

SM-kisat väliin jättänyt Juho Kuusela-Opas oli ainoa tiksiläinen U21-sarjassa. Nuorten miesten 66-kiloisissa oli mukaan ilmoittautunut syystä tai toisesta ainoastaan kaksi suomalaista. Juho ja Hämeenlinnan Judoseuran Samuli Koskinen oli sijoitettu samaan, kivikovaan A-tuplapooliin. Hopealle yltänyt Koskinen ja sarjan voittanut virolainen Artur Kikas olivat Juholle liian pahoja vastustajia. Isot aplodit Juho keräsi katsomosta käsin kukistamalla kymmenessä sekunnissa ranskalaisen Jeremy Hermelinin. Se olikin yksi päivän nopeimmista ipponeista. Positiivinen kokonaisilme jäi loppusaldoksi, vaikka paikka välieriin ei nyt toteutunut. Erityisen mukava oli nähdä pitkästä aikaa seuran hallitusedustaja kilpajudon pauloissa.

Isot kiitokset onnistuneesta päivästä kuuluvat valmentajille Jouni Korkalle ja Pasi Oinakselle, jotka vetivät aamun varhaisista alkulämpöistä lähtien hyvän ja tiukan päivän tatamin kupeessa. Jounin päivä venyi ainakin jo ”ylityön” puolelle. Tikkurilan Judokoiden edustusjoukkue oli kutistunut ennakoidusta muutamien sairastumisten takia. Poissaolot saattoivat verottaa mitalisaalista, mutta silti jalometallit tuplaantuivat viime vuoden Baltic Sea Openista.

Orimattilan Judoseuran suuntaan lähtee iso kumarrus erinomaisen hyvin järjestetystä, kansainvälisestä judotapahtumasta, jonka kruunasi paljon kehuja niin ikään kerännyt kansainvälinen ja antoisa judoleiri. Kannattaa ympyröidä hyvissä ajoin tämä kilpailu ensi vuoden judokalenterista ja lähteä entistä isommalla joukolla mukaan Päijät-Hämeeseen!

Timo Uusitalo