Jaakko Alli hakee menestystä MM-tatameilta

22.8.2019


 

Jaakko Alli hakee menestystä MM-tatameilta – Ranskasta Suomeen palannut judoka jahtaa samalla olympiapaikkaa

Jaakko Alli lähtee Tokion MM-kilpailuihin luottavaisin mielin.

Arkisto/Tikkurilan Judokat

Tikkurilan Judokoiden Jaakko Alli, 27, edustaa Suomea sunnuntaina alkavissa judon MM-kilpailuissa. Alli matkusti Japaniin viime lauantaina ja aloittaa kisaurakkansa perjantaina 30. elokuuta. Suomella on Tokiossa yhteensä neljän judokan edustus.

Vapaalassa varttunut Alli kilpailee Tokiossa alle satakiloisten sarjassa. Valmistautuminen MM-kilpailuihin on sujunut kaksijakoisesti, sillä Allin harjoitustoverit ovat kärsineet loukkaantumisista, ja tasokkaista vastustajista on ollut pulaa.

Toisaalta judoka on pysynyt itse terveenä, eivätkä takavuosina turhan tutuiksi tulleet loukkaantumiset ole estäneet omaa harjoittelua.

Uran toistaiseksi vakavin tapaturma sattui vuonna 2012, kun Allin olkapää meni sijoiltaan, ja miehen hauislihas katkesi samalla.

– Kesän olympiakarsinnat menivät osaltani vähän alakanttiin, ja ottelemattomuus kotimaassa osaltaan näkyi. Nyt tuntuu, että olen nousujohteisessa kunnossa, ja pyrin Tokiossa urani parhaaseen kilpailusuoritukseen. Menen tietysti ottelu kerrallaan, Alli toteaa.

Alli teki syksyllä 2017 ison päätöksen, ja muutti Tampereelta Pariisiin saadakseen kovempia harjoitusvastustajia, harjoitellakseen paremmissa olosuhteissa sekä säästääkseen kisa- ja harjoitusbudjetissa. Vuonna 2011 hän muutti Tampereelle niin ikään judon perässä, kun pääkaupunkiseudulla ei ollut omankokoisia judokoita.

Hän palasi vuodenvaihteessa Tampereelle montaa kokemusta rikkaampana. Pariisia pidetään Euroopan judopääkaupunkina, ja laji on koko maassa isossa asemassa. Täysipäiväinen keskittyminen judoon ei ollut mahdollista taloudellisesti, joten harjoittelun ohessa Alli työskenteli puhelinmyyjänä suomalaiselle yritykselle.

– Ranskassa judolla on 600 000 lisenssin omaavaa judokaa, ja siellä oli vähän eri meininki kuin Suomessa. Pariisin ajoista jäi paljon käteen itselleni urheilijana sekä varmasti urheilu-uran jälkeiselle ajalle.

Tällä hetkellä Alli on judon maailmanrankingissa sijalla 231 ja olympiarankingissa sijalla 171. Sijoituksiin vaikuttaa se, että Alli vaihtoi vuodenvaihteessa painoluokkaansa alle 90 kilon sarjasta alle sadan kilon sarjaan, eikä rankingpisteitä ole juuri ehtinyt kertyä.

MM-kisoissa on jaossa paljon pisteitä, joten ne ovat merkittävä osa kaksi vuotta kestävää olympiakarsintaa. Olympialaisiin on jaossa vain 18 suoraa paikkaa, ja onnistuminen MM-kilpailuissa olisi Allille todella tärkeää.

Mies on tavoitellut Tokion olympiapaikkaa kesäkuusta 2018 alkaen, ja urakka on ollut sekä rankka että kallis. Matkustelu käy urheilijan kukkarolle, ja vuositasolla kulut ovat noin 20 000–30 000 euroa. Tänä kesänä mies on kilpaillut Budapestissa sekä Zagrebissa, ja syksylle on mahdollisesti luvassa lisää ulkomaan turnauksia.

– Tälle matkalle mahtuu paljon muutakin kuin olympiaunelma. Joka vuosi on MM- ja EM-kilpailuja sekä muuta, ja vuosi vuodelta olen mennyt seuraavalle tasolle. On tullut sekä voittoja että tappioita, ja ne ovat varmasti kasvattaneet minut sellaiseksi, millainen ihminen olen tänä päivänä. Pätkääkään en kadu sitä, että aikoinaan judosalille astuin.

Teksti: Roni Raunola