IBSAn Small Country Challenge

3.7.2023

Koponen kiinni Pariisi24 paralympiapaikassa

Tikkurilan Judokoiden Tessa Koponen avasi mainiosti ensimmäiset kansainväliset judokisat aikuisten sarjassa. Palkkiona hän sai mahdollisuuden kiinnitykseen Paralympiapaikkaan Pariisiin ensi vuoden syksyllä.

Pitkän päivän päätteeksi on helppo hymyillä voitetun pronssimitalin kanssa. Ekaksi aikuisten kansainväliseksi kilpailuksi oikein hyvä aloitus mun mielestä. Pronssimatsin ippon meikäläisen nimiin oli niin nopea ja yllätys itsellenikin, että itkuhan siinä tuli, summaa Koponen.

Koposella oli kolme tiukkaa ottelua, jotka oteltiin poolijärjestelmällä kaikki kaikkia vastaan. Koponen voitti ensimmäsessä ottelussa Chilen ottelijan komella seoinagella.

Kazakstanin judoka oli vahva ja sai ottelun alussa pyöräytettyä Koposen wazarin arvoisesti. Koponen ei lannistunut vaan antoi todella tiukkaa vastusta. Ottelu eteni viime minuutille, jolloin kazakstanilainen sai toisen wazarin ja ottelu päättyi. Kolmannessa ottelussa Unkarin kokenut judoka nappasi tiukan kahvan ja pyöräytti Koposen tiukkaan sidontaan.

Koposen otteet kisatatamilla ovat kehittyneet hienosti viimeisen vuodan aikana. Nyt hän sai pitkästä aikaa sarjassaan oman tasoista vastusta.

Small Country Challenge kilpailuissa oli mukana 19 maata ja kuusikymmentä kisaajaa; Arabiemiraateista, Brasiliasta, Chilestä, Egyptistä, Etelä-Afrikasta, Hollannista, Intiasta, Israelista, Kazakstanista, Kirgistanista, Luxemburgista, Marokosta, Moldovasta, Montenegrosta, Portugalista, Puerto Ricosta, Romaniasta, Suomesta ja Unkarista.

Kilpailu oli historiallinen monella tapaa. Tämä kisa järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa, sillä IBSA halusi tarjota mahdollisuuksia myös sellaisille judomaille, jossa on vielä vähän judoa näkövammaisille judokoille. Näin suuri näkövammaisten judokisa ja leiri oli ensimmäinen laatuaan myös Suomessa. Eikä tässä vielä kaikki vaan tuomaritkin saivat oman kiitoksensa.

Kiitokset Ibsan judokisasta. Teitte hurjan suuren työn tilaisuuden mahdollistamiseksi. Oli hienoa osallistua kyseiseen tapahtumaan. Muut tuomarimme tuomitsivat kiitettävästi ja saivat täten IBSA Judo referee pätevyyden. Ensimmäistä kertaa Ibsan kv-kisassa oli tuomareina kansallisia tuomareita. Tämä on historiallista, toteaa iloisena Suomen olympiatuomari Veli-Matti Karinkanta

IBSA Judo referee pätevyyden saivat Juha Alaluukas, Maarit Kallio, Veli-Matti Karinkanta, Jouni Kähärä ja Juha Vuorela.

Tapahtuma jatkuu leirillä, jonka ensimmäisissä harjoituksissa tatamilla yli 80 judokaa valmennuspäällikkö Jaana Jokisen ohjuksessa. Aamutreeneissä Jokinen paljasti oman toimivan mattojudokäännön salat leiriläisille, jonka jälkeen tietenkin judokat pääsivät kamppailemaan randorissa. Iltapäivällä Jokinen opetti pystyjudossa oman näppärän uhrautumisheiton sumigaeshin ja lopuksi tietenkin pystyrandoria.

Keskiviikon opetuksesta vastaa Tikkurilan Judokoiden nuori huippujudoka Artur Kanevets. Torstaina judokat saavat oppia mainiolta ex-olympiajudoka Johanna Yliseltä. Perjantaina leirin päätöksessä tatamilla häärivät Tikkurilan Judokoiden Erkki Kokkonen ja ex-paralympiajudoka Päivi Tolppanen.

Kansainvälisen Small Country Challenge tapatuman omistaa IJF (International Judo Federation), jonka jäsen on IBSA (International Blind Sports Association). Järjestelyistä vastaa tuttuun tapaan tapahtumajärjestelyjen konkariseura Tikkurilan Judokat.