Opas uusille kurssilaisille

Tervetuloa Tikkurilan Judokoihin!

 

Tikkurilan Judokat on perustettu vuonna 1976. Seura on profiloitunut vuosien varrella nimellä ”judon tavaratalo”, josta löytyy jokaiselle sopivia harjoitusryhmiä, lapsista senioreihin ja kilpailijoista kuntoilijoihin. Toiminta painottuu voimakkaasti nuorten ohjaamiseen ja kasvattamiseen, mutta aikuisille kuntojudokoillekin löytyy sopivaa toimintaa.

Kilpailijamme sijoittuvat vuosittain mitaleille SM-kisojen kaikissa ikäryhmissä sekä edustamme eri ikäluokkien kansainvälisissä judokilpailuissa. Vuodesta 1992 lähtien olemme sijoittuneet Suomen Judoliiton seuraluokituksen kärkeen, samoin olemme olleet vuodesta 1992

SLU:n nimeämä SINETTISEURA.

 

Judo on paitsi tehokas itsepuolustuslaji, myös erinomainen ja monipuolinen kuntoilumuoto. Harjoitusohjelmaan kuuluu mm. heittoja, kaatoja, sidontoja sekä myöhemmässä vaiheessa lukkoja ja kuristuksia. Harjoittelu on aina ohjattua, kurinalaista ja erittäin turvallista.

Judo on maailman suosituin kamppailulaji, jota harrastetaan yli 180 maassa.

Olympialaisten ohjelmistoon judo on kuulunut vuodesta 1964.

 

Alkeiden opettelu

Ensimmäinen askel judon pitkällä tiellä on judon alkeiden opetteleminen. Kursseillamme kohotetaan kuntoa, kehitetään notkeutta, koordinaatiota sekä opetellaan kaatumista, heittoja ja sidontoja. Tarkoituksena on antaa valmiudet jatkaa judon harrastamista alkeisopetuksen jälkeen.

Judon perustekniikoiden oppimisen lisäksi vahvistat kehoasi ja mieltäsi niin, että pystyt paremmin salilla ja sen ulkopuolella kohtaamaan vastaan tulevat haasteet. Kehittyminen ei tapahdu kuitenkaan itsestään, vaan se vaatii itsekuria, keskittymistä sekä halun tehdä työtä ja oppia uutta.

 

Maksut

Seuran jäsenmaksu on 86€ vuosi. Harjoitus-/kausimaksu on 180€ ja kausia on vuodessa kaksi. Uusilta jäseniltä ensimmäinen harjoitus-/kausimaksu on 200€ (uuden jäsenen rekisteröintikulut, 20 €).

Tilisiirtolomakkeet lähetetään antamaanne sähköpostiosoitteeseen ja maksuaikaa on kaksi viikkoa, joten lajiin voi rauhassa tutustua ennen maksua.

Vuosimaksun hinnalla saat mm.:

-Tapaturmavakuutuksen judoharrastustasi varten olitpa sitten muksujudoka, peruskurssilainen, kilpailija, huippu-urheilija, valmentaja, ohjaaja, tuomari, seurasi talkootyöntekijä tai toimitsija.

-Neljästi vuodessa ilmestyvän aikakausilehtimuotoisen Ippon –lehden.

-Oman seurasi nimellä varustetun jäsenkortin.

-Oikeuden osallistua Judoliiton alaiseen kilpailutoimintaan ilman erillistä kilpailulisenssiä.

-Oikeuden osallistua Judoliiton ja sen alueiden ohjaaja- ja valmentajakoulutuksiin.

-Oikeuden suorittaa Judoliiton tunnustamia vyöarvoja, joista vyöarvon suorittaja saa itselleen näyttävän vyödiplomin.

-Mahdollisuuden tulla valituksi Judoliiton edustusvalmennusryhmien harjoitusleireille sekä ulkomaisiin kilpailutapahtumiin, joihin Judoliitto lähettää joukkueita.

-Mahdollisuuden tulla valituksi Judoliiton valmennustukea nauttivien urheilijoiden ryhmään.

-Mahdollisuuden osallistua seuran ohjattuihin harjoituksiin sekä muihin tapahtumiin.

 

Puku ja muut kulut

Seura toimittaa sinulle judopuvun eli judogin tatamin laitaan, hintaan 40–210 € (laadusta ja koosta riippuen).

Värivyöt maksavat 10 €.

Vyökoemaksu on 70 €, se pitää sisällään Judoliiton judopassin (40€) .

Passi- ja vyökoemaksut peritään ennen kurssin lupuksi suoritettavaa vyökoetta.

 

Kurssien kulku

Aikuisten kuntojudon ja vanhempien junioreiden harjoitukset ovat yleensä kaksi kertaa viikossa, nuorempien lasten ja muksujudon kerran viikossa. Harjoitukset kestävät 1 –1½ tuntia. Harjoittelusyklissä noudatamme Suomen Judoliiton suosituksia.

Kurssien alussa painotetaan koordinaation ja kaatumisen harjoitteluun. Kunnon ja notkeuden parantuessa harjoittelu painottuu enemmän myös judotekniikoihin ja kamppailuharjoitteisiin.

Kurssin suunnittelussa on lähdetty siitä, että kaikkiin harjoituksiin kannattaa osallistua, toki ”kärryiltä ei putoa”, vaikka aina ei harjoituksiin pääsisikään.

Muksujudossa suuri osa harjoittelusta tapahtuu leikkien muodossa.

 

Harjoitusten kulku

Tyypillinen harjoitus alkaa alkulämmittelyllä, jonka tarkoituksena on valmistaa keho harjoitteluun sekä harjoittelunaikaiseen rasitukseen.

Lämmittelyä seuraa venyttely, joka parantaa liikkuvuutta, estää loukkaantumisia ja edistää lihasten hyvinvointia.

Seuraavaksi on vuorossa varsinainen lajiharjoittelu ja sen jälkeinen loppujumppa, jolla parannetaan lihaskuntoa ja hapenottokykyä.

Loppujäähdyttelyssä palautetaan lihakset lepopituuteen ja nopeutetaan kehon palautumista.

 

Kurssien kesto

Peruskurssit alkavat yleensä syksyllä. Otamme peruskursseille mukaan myös alkuvuodesta aloittavia.

Aikuisten kuntojudokurssi huipentuu joulukuussa keltaisen vyön kokeeseen. Nuorilla tahti on hieman hitaampaa ja keltaisen vyön koe suoritetaan normaalisti seuraavan kevään aikana.

Lasten ryhmät, jotka harjoittelevat  kerran vikossa,ja siksi vyökoe on vasta seuraavana syksynä marras/joulukuussa. Lapset ja nuoret tarvitsevat vähintään 40 harjoituskertaa ennen keltaisen vyön koetta.

Lasten/nuorten peruskurssin alkaessa tammikuussa, keltainen vyö suoritetaan vasta syyskaudella. Nuorten osaamista seurataan myös asteittain välikokeiden avulla, ns. nauhakokeilla, jotka kurssin oma vetäjä pitää sopivin väliajoin ennen keltaisen vyön koetta. Natsoja kerätään 3 kappaletta ennen kuin juniori osallistuu vyökokeeseen.

Muksujudossa ei vielä suoriteta judon värivöitä, vaan menestys ja kehitys harjoittelussa ilmaistaan nauhoilla.

 

Valon Sinettiseura

Valon Sinettiseura on koko urheiluväen yhteinen nuoriso-ohjelma. Eri lajit ovat hyväksyneet yhteiset toimintaperiaatteet nuorisotoimintansa perustaksi. Yhteiset periaatteet korostavat vastuutamme lasten ja nuorten kasvattajina - ne ovat urheiluväen vastaus yhteiskunnan urheilulle esittämiin haasteisiin. "Iloista urheilua lasten ehdoilla".

Tikkurilan Judokat on Valon Sinettiseura. Sinetti on sertifikaatti, takuu laadukkaasta nuorisotyöstä, jota valvoo Judoliitto ja Valo vuosittain tekemällä tarkastuksia seuroihin.

 

Muksujudo

Muksujudo on Suomen Judoliiton kehittämä liikuntamuoto 5-6-vuotiaille lapsille. Muksujudo-ohjaajat ovat Muksujudo-ohjaajakoulutuksen käyneitä, liikunnasta kiinnostuneita ohjaajia.

Muksujudon lähtökohtana on lapsen monipuolisen liikunnan tukeminen. Tavoitteena ei ole kehittää pelkästään lapsen liikunnallisia taitoja, vaan myös lapsen ajattelu- ja sosiaalisia taitoja.

Muksujudon yhtenä osa-alueena on omaan kehoon tutustuminen. Tavoitteena on, että lapsi oppii nimeämään kehon osat ja hallitsemaan kehonsa paikallaan ja liikkeessä.

Muksujudon toisena osa- alueena ovat perusliikkeet. Perusliikkeet ovat taitoja, jota ihminen tarvitsee päivittäin liikkuessaan paikasta toiseen ja käsitellessään erilaisia välineitä. Perusliikkeiden osaaminen on pohja lajitaitojen oppimiselle.

 

Tenavajudo

Tenavajudossa harjoittelevat 3,5-5-vuotiaat. Toiminta tapahtuu pääosin judotatamilla.

Tenavajudossa lapsi oppii mm. perusliikkeitä, kehon hallintaa, yhdessä toimimista, itsenäistymistä sekä kokemaan onnistumisen elämyksiä. Myös vanhemmat voivat osallistua harjoituksiin.

 

Kurssien jälkeen

Alkeiskurssien jälkeen harjoittelua jatketaan joko omana ryhmänään tai yhdessä seuran muiden judokoiden kanssa. Mikäli intoa riittää on seurassamme ohjattuja judoharjoituksia tarvittaessa vaikka joka päivä.

Ohjattujen harjoitusten lisäksi aikuiset ja kilpailevat nuoret voivat käydä ns. vapaaharjoituksissa, joissa ei ole opetusta, vaan jokainen voi harjoitella vapaasti mieleisiään asioita ja tekniikoita. Lisäksi seuran jäsenenä olet myös tervetullut vierailemaan muissa judoseuroissa.

 

Vyöarvot

Vöiden väri tummenee taidon lisääntyessä. Kurssille tullessasi hankit puvun lisäksi valkoisen vyön, joka on alin oppilasaste 6.kyu. Vöiden värit alimmasta tasosta alkaen ovat:

 

· 6.kyu valkoinen vyö

· 5.kyu keltainen

· 4.kyu oranssi

· 3.kyu vihreä

· 2.kyu sininen

· 1.kyu ruskea

·  dan-asteet, musta vyö

 

Mustan vyön saavuttaminen vaatii kovaa harjoittelua ja aktiivista toimimista judon parissa. Aluksi vyövaatimukset ovat miltei pelkkää teknistä osaamista, mutta pidemmälle ehtineiltä judokoilta vaaditaan yhä enenevää lajille omistautumista ja kokonaisvaltaista toimintaa judoharrastuksen edistämiseksi. Vyöarvoluokittelu on tehty ennen kaikkea oppimisen helpottamiseksi. Oppimisen haastavaa ja aika ajoin jyrkkääkin mäkeä on helpompi kulkea porras portaalta. Tärkeintä on kuitenkin harjoittelu: uuden oppinen ja sen soveltaminen käytäntöön, joka jatkuu koko elämän.

 

Juniorivyöt

Nuorilla (7-15v) on käytössä hieman erilainen vyöluokitus; värivöiden lisäksi jokaisessa vyössä on 1-3 nauhaa, väliastetta, jotka merkitään vyön molempiin päihin ommeltavilla punaisilla nauhoilla. Nauhat annetaan seuran puolesta onnistuneen natsakokeen päätteeksi. Ensimmäinen nauha ommellaan 5cm vyön päästä ja seuraavat sormenleveyden verran edellisestä.

 

Seuran yhteystietoja

Seuramme harjoitussalit sijaitsevat:

· Tikkurilan Urheilutalo, Valkoisenlähteentie 52, Vantaa

· Hakunilan väestösuoja, Harmokuja 1, Vantaa

 

Jäsenyys-, kurssi- ja maksuasiat

Toiminnanjohtaja Juha Turunen

Mail: juha.turunen@tikkurilanjudokat.fi p. 0400 509783

Kannattaa myös kurkistaa salien seinillä oleviin ilmoitustauluihin, jossa on esimerkiksi otteluilmoittautumisia sekä leiritiedotteita.

 

Seuran tuotteet

Tikkurilan Judokoilta löytyy myös ostettavia tuotteita, kuten judotarvikkeita, verkkareita, pipoja, kaulaliinoja, pyyhkeitä ja judogiin ommeltavia merkkejä, voit tiedustella näistä tuotteista omalta ohjaajaltasi tai toiminnanjohtajalta

 

Salietiketti

Sali, jossa judoa harjoitellaan, on nimeltään Dojo. Tatamille mennessä jokainen kumartaa osoittaakseen kunnioitusta harjoituspaikkaa ja -kavereita kohtaan. Astuessaan Dojon kynnyksen yli judoka ikään kuin riisuu arkiminänsä salin ulkopuolelle, on pelkkä judon harrastaja. Jokaisen harjoituksen alussa ja lopussa opettaja ja oppilaat kumartavat toisilleen. Kun kaksi judokaa aloittaa pariharjoittelun, he kumartavat toisilleen sekä harjoituksen alussa että lopussa. Tämän tarkoituksena on, että kumpikin kunnioittaa toisen taitoja sekä tämän henkilökohtaista loukkaamattomuutta. Tullessasi myöhässä harjoituksiin ilmoittaudut vetäjälle kumartamalle. Samoin kun poistut kesken harjoituksesta toimit samalla tavalla. Harjoituksissa pyritään välttämään turhaa puhumista.

Jokainen, joka harjoittelee judoa, joutuu opettelemaan nämä tavat. Se on osa budoa, judon henkistä kasvatusta, joka osaltaan takaa harjoitussalilla vallitsevan ehdottoman kurin, oppimisilmapiirin ja harjoitusrauhan, minkä tuloksena saadaan aikaan turvalliset ja tuloksekkaat harjoitukset. Dojolla kaikki ovat vain judon harrastajia, siellä ei vaikuta ikä, sukupuoli eikä yhteiskunnallinen asema.

 

Hygienia ja turvallisuus

Judoka pitää judoginsa (judopuku) puhtaana ja ehjänä. Likainen ja etenkin haiseva judopuku on harjoituskaverille epämiellyttävä kokemus ja saatat jäädä ilman harjoitusparia, jos et ole huolehtinut judogisi puhtaudesta.

 

Hajonnut tai revennyt judogi on myös loukkaantumisriski. Sormi (tai varvas) voi joutua johonkin judopukuun ratkenneeseen reikään ja tällöin pahimmassa tapauksessa sormi (tai varvas) voi murtua. Naiset ja tytöt pitävät takin alla paitaa.

 

Tärkeää on pestä jalat ennen harjoitusta. Jalkojen peseminen ei ole pelkkä seremonia vaan se estää monella salilla riehuvan jalkasienen leviämistä. Pukuhuoneesta siirryttäessä tatamille on käytettävä sandaaleita (zori) tai vastaavia. Lisäksi puhtaus vähentää infektiovaaraa, judossa tulee usein pikku haavoja ja puhtaus estää haavoja tulehtumasta. Kun pidät itsesi ja judogisi puhtaana sekä puhdistat haavat heti kun ne syntyvät, säästyt infektioilta.

Sormien ja varpaiden kynnet on syytä pitää lyhyinä, sillä suurin osa pikku haavoista aiheutuu nimenomaan liian pitkistä kynsistä. Turvallisuuden kannalta on tärkeää, että jätetään treenikassiin kaikki, mikä saattaisi aiheuttaa vahinkoa vastustajalle, eli kellot, korut, sormukset, ym. Jos hiukset ovat pitkät, on ne syytä pitää sidottuina.

 

Sairaana tai loukkaantuneena ei kannata harjoitella. Yleensä sairaana harjoittelemisesta on enemmän haittaa kuin hyötyä ja lisäksi se on hyvin vaarallista. Hiertymissä tai muissa pikkuhaavereissa käytetään aina asianmukaista sidettä, tukea tai suojusta, josta ei ole vaaraa vastustajalle tai itselle.

Välittömästi ruokailun jälkeen ei kannata harjoitella. Eikä välittömästi harjoituksen jälkeen kannata syödä. Harjoituksessa ei syödä, eikä juoda mitään. Vetäjä antaa luvan mennä juomaan jos tilanne sitä vaatii.

 

Harjoitusten ulkopuolella judosta opittuja tekniikoita ei saa käyttää. Ainoastaan silloin se on hyväksyttävää kun ei ole mitään muuta keinoa, kun karkuun juokseminenkaan ei ole mahdollista. Judoka siis pyrkii välttämään tappelut viimeiseen saakka kaikin mahdollisin keinoin.

 

Sanastoa

Judossa käytetään japaninkielisiä nimiä eri tekniikoista ja muistakin judoon keskeisesti liittyvistä asioista. Tämä ei ole pelkästään perinteiden vaalimista vaan se on myös käytännöllistä. Yhteinen sanasto tekee judon harjoittelun helpoksi missä maailman kolkassa tahansa. Tässä esitellään perussanastoa, jolla pötkii tosi pitkälle. Näiden sanojen oppimisesta ei kannata ottaa suurta murhetta, sillä ne oppii matkan varrella.

 

Kodokan = Jigoro Kanon 1882 perustama dojo, josta on kehittynyt nykyisen judon henkinen keskus.

Ju = joustaminen, ystävällisyys, pehmeys, hyväksyminen

Do = tie, tapa, polku, periaate

Judo = joustava tie

Judoka = judon harrastaja

Judogi = judopuku

Dojo = harjoitussali

Zori = sandaalit

Tatami = judomatto

Maitta = antautuminen

Tori = liikkeen suorittaja

Uke = liikkeen vastaanottaja

Migi = oikea

Hidari = vasen

Uchi-komi = sisääntulo-, toistoharjoitus parin kanssa

Tokui-waza = lempiliike, lempitekniikka

Randori = vapaaharjoitus, harjoitusottelu

Yaku-soku-keiko = jatkuva heittoharjoitus

Kagari-keiko = jatkuva hyökkäysharjoitus, pelkkiä sisääntuloja heittoon

Kootai = parin vaihto

Yame = harjoituksenosan loppu

Owari = harjoituksen loppu

Mokuso = mielen tyhjennys, mietiskely, keskittyminen

Sempai = vanhin, seniori, ohjaaja

Sensei = opettaja, mestari, ylimestari

Rei = kumarrus, kumartaa, tervehtiminen

 

HEITTOJA

Uki-goshi = leijuva lonkkaheitto

O-goshi = suuri lonkkaheitto

Morote-seoi-nage = kahden käden olkaheitto

Ippon-seoi-nage = yhden käden olkaheitto

Tai-otoshi = vartalon pudotus

O-soto-gari = suuri ulkopuolinen lakaisu

De-ashi-barai = edenneen jalan pyyhkäisy

O-uchi-gari = suuri sisäpuolinen lakaisu

Ko-uchi-gari = pieni sisäpuolinen lakaisu

Sasae-tsuri-komi-ashi = edenneen jalan pysäytys

 

SIDONTOJA

Hon-kesa-gatame = kaulaliinasidonta

Makura-kesa-gatame = tyynysidonta

Kata-gatame = olkasidonta

Yoko-shiho-gatame = neljän pisteen sidonta sivulta

Kami-shiho-gatame= neljän pist. sidonta päänpuolelta

Tate-shiho-gatame = neljän pisteen sidonta päältä

 

Vuoden mittaan on aloitettu useita eri kursseja.

Voit tiedustella onko paikkoja uusille kursselle juha.turunen@tikkurilanjudokat.fi

 

TENAVAJUDO 3-5 vuotiaille Hakunilassa

Mukaan otetaan uusia ilman kurssialoitusta.

Helppoa aikuinen-lapsi liikuntajumppaa tatamilla. Liikuntaohjelmaa jossa lapsi oppii mm. perusliikkeitä, kehon hallintaa, toimimaan yhdessä sekä kokemaan ja oivaltamaan onnistumisen elämyksiä.

 

PERHEJUDO  Aikuinen / 5-6 vuotiaille Hakunilassa   

Mukaan otetaan uusia ilman kurssialoitusta.

Aikuiset ja lapset harjoittelevat judon perusteita yhdessä.

 

MUKSUJUDO 5-6 vuotiaille  Tikkurilan urheilutalolla

Mukaan otetaan uusia ilman kurssialoitusta.

Vähän isommille liikuntaohjelmaa jossa lapsi oppii mm. perusliikkeitä, kehon hallintaa, toimimaan yhdessä sekä kokemaan ja oivaltamaan onnistumisen elämyksiä.

 

JUDO, LASTEN peruskurssi 7-9 vuotiaille Tikkurilan urheilutalolla

Mukaan otetaan uusia ilman kurssialoitusta.

Koordinaation, peruskunnon, notkeuden sekä hyvien käytöstapojen opettelua tatamilla. Myöhemmin lisää judotekniikoiden opettelua sekä oman halun mukaan tutustumista judokilpailuihin.

 

JUDO, NUORTEN peruskurssi  9-13 vuotiaille Tikkurilan urheilutalolla

Mukaan otetaan uusia ilman kurssialoitusta.

Koordinaation, peruskunnon, notkeuden sekä hyvien käytöstapojen opettelua tatamilla. Myöhemmin lisää judotekniikoiden opettelua sekä oman halun mukaan tutustumista judokilpailuihin

 

AIKUISTEN JUDOKURSSI  yli 13 vuotiaille Tikkurilan urheilutalolla

Mukaan otetaan uusia ilman kurssialoitusta.

Judoharjoittelua, jossa toimitaan jokainen omien kykyjensä mukaisesti. Tavoitteena on kohottaa fyysistä kuntoa sekä opetella judotekniikoita. Kurssi sopii kaikille kokoon, sukupuoleen ja kuntoon katsomatta.

 

SOVELLETTU JUDO, AIKUISET Yli 15 vuotiaille Tikkurilan urheilutalolla

Mukaan otetaan uusia ilman kurssialoitusta.

Judoa harjoitellaan monipuolisesti omien kykyjen mukaan. Ryhmä on suunnattu henkilöille, jotka tarvitsevat hieman enemmän aikaa judon oppimisessa. Harrastajat voivat halutessaan myös osallistua judokilpailuihin.

 

SOVELLETTU JUDO, LAPSET 7 –15 vuotiaille Tikkurilan urheilutalolla

Mukaan otetaan uusia ilman kurssialoitusta.

Judoa opetellaan rauhallisessa tahdissa erilaisten koordinaatioleikkien avulla. Ryhmä on suunnattu lapsille, joilla on kömpelyyttä tai vaikeutta liikkumisessa, oppimisessa, hahmottamisessa tai sosiaalisissa tilanteissa.

 

Tervetuloa mukaan!