Artur Kanevets ja Tiia Uusitalo seitsemänsiä Varsova Judo Openissa

3.10.2018
Euroopan yksi isoimmista nuorten judoturnauksista – Varsova Judo Open - käytiin 29.-30. syyskuuta Puolan pääkaupungissa. Tasokkaat kisat miteltiin peräti 10 tatamilla ja ilmoittautuneita oli ennätysmäärä 1837 judokaa kaikkiaan 33 eri maasta. Kaiken kruunasi kahden päivän mittainen eurooppalaishuippujen välinen randorileiri.

Tikkurilan Judokoista mukaan lähtivät Artur KanevetsAleksi Mielty sekä Toni ja Tiia Uusitalo. Mäkelänrinteen Urheilukiossa judo-oppeja alkusyksystä asti ammentaneet, seitsemänsiksi sijoittuneet Artur ja Tiia toivat Suomen viidestä pistesijasta kaksi. Tiksin neljän urheilijan joukkueelle kaksi pistesijaa oli mainio saavutus. Porin 15-vuotias supermimmi Pihla Salonenhäikäisi jälleen Varsovassa ja vei nimiinsä kaksi sarjaa (U16 ja U18) 48-kiloisissa. Muita mitaleita ei Suomeen herunut kivikovasta judokarkelosta.   

Artur Kanevets on tottunut pöllyttämään 73-kiloisissa tatameita voitokkaasti niin Pohjoismaisella kuin Baltian maiden tasolla. Tällä kertaa vastus koveni sen verran, että kadettien 1-maajoukkue-edustajan hurja mitalijahti kopsahti juuri ennen pronssiottelua liettualaisen mattospesialistin yllättävään käsilukkoon. Seiskatila ja viisi voittomatsia 74 ottelijan isossa kaaviossa on kuitenkin kova juttu ja antaa vahvoja viitteitä siitä, että Arturilla on ensi vuonna - viimeisen vuoden kadettina - monta herkullista ”palkkapäivää” edessään.

 

Kolme sekuntia riittää pistesuoritukseen

Tiia Uusitalo joutuu omassa U18-ikäluokassaan ottelemaan isoimmassa tyttöjen, +70 sarjassa, jossa kaikki eurooppalaishuiput ovat järjestäen 20-40 kiloa painavampia.  Taistelu tuulimyllyjä vastaan ei ole hauskaa ja nostaa loukkaantumisriskiä. Onneksi junioreiden U21-ikäluokassa löytyy oikea, alle 78 kg:n sarja, jossa Tiia yllätti Puolan tämän vuoden junioreiden pronssinaisen näyttäen kaikille, että vaikka hajime-komennosta on otteluaikaa jäljellä 3 sekuntia, niin se riittää pistesuoritukseen. Jatkoajalla Tiia hoiti matossa homman upeasti kotiin.

Pieni herpaannus vesitti jatkossa pronssiotteluhaaveen. Belgian mestari ei päässyt Tiiaa vastaan heittopaikkoihin ja oli passiivisempana saamassa jo toista varoitusta, kun molemmat ottelijat pyllähtivät vierekkäin tatamille odottaen mate-komentoa, jota ei kuulunut. Belgialainen hoksasi ensiksi jatkaa kisaamista ja tuuppasi Tiian alleen, josta ei ollut ulospääsyä. Kovalla kädellä tuli judo-oppia, mutta päivä oli silti isosti plusmerkkinen. Kisan jälkeisellä leirillä Tiian terhakkaat kisaotteet oli huomattu ja randoriin hakijoita riitti ihan jonoksi asti.

 

Ruotsin mestari ja SWOP-voittaja komeasti nurin

Arpa ei ollut kovin suosiollinen U21-ikäluokassa 73-kiloisissa ottelevalle Aleksi Miellylle, mutta onneksi Tiksin judoka ei kunnioittanut naapurimaan maajoukkuemies Noa Swanlingia, joka oli tällä kaudella tehnyt kovaa jälkeä mm. maansa mestaruuskisoissa ja oli myös viikon takaisen Tukholman SWOP-kilpailun voittaja. ”Allu” otti heti ensi sekunneista vastustajasta yliotteen ja kaivoi taidokkaasti kuristus-ipponin. Upea päänahka ja millä esityksellä! Toisella kierroksella sarjan kultamitalisti, Belgian lahjakas Jitse Van Den Herrewegen käytti ensimmäisen paikkansa ja Aleksin tie vei lonkkaheiton jälkeen keräilyihin.

Keräilyissä Aleksi hoiti tieltään puolalaisen, joka meni nurin ipponilla nurin - ja taas matossa. Jatkossa Azerbaidzhanin Yusif Mammadov osoittautui Aleksille liian kovaksi. Neljä matsia, joista kaksi voittoa - kuten myös viime vuonna Varsovassa - ja paikka 16 joukkoon 60 ottelijan kaaviossa miellytti valmentaja Jari Havasta, joka iloitsi paikan päällä suojattinsa otteista.

Toista kisaansa U21-ikäluokan 60-kiloisissa otelleen Toni Uusitalon terävin isku jäi puuttumaan avauskierroksen matsista Vojtech Schejbalia vastaan. Varsovan viime vuoden 7:s ja Tshekin juniorimestaruuskisojen kolmonen oli silti kovilla Tonin kanssa. Toni johti ottelua hetken ajan, kunnes wazari otettiin myöhemmin taulusta pois. Tonilla oli matsissa kolme läheltä piti –wazaria. Kokenut vastustaja käytti ainoan paikkansa ja tyytyi sen jälkeen johtoasemassa roikkumaan Tonin hihassa. Lopussa all in –asenteella lähelle hyökännyt Toni lensi mattoon Schejbalin komealla sasailla. Päivän vire ratkaisi tällä kertaa.

- Hyvä vastus mutta täysin voitettavissa, kommentoi valmentaja Samuli Havas, joka oli kisojen jälkeisellä maajoukkueen randorileirillä eniten mielissään siitä, kun Toni sai sarjansa puolalaisfinalisti Jakub Biedrzyckin puhisemaan tatamilla vetäessään hänen kanssaan täysin tasapäisen ranttutaiston, kun ei tiennyt, kuka oli vastassa. Biedrzycki lensi kertaalleen katolleen maajoukkuevalmentajansa edessä yritettyään Tonille uranage-nostoa, eikä tykännyt silmin nähden tapahtuneesta.