Tikkurilan Judokoille neljä mitalia PM-kilpailuista

29.5.2018

Artur Kanevets keskipallilla.
Artur Kanevets keskipallilla.
Artur Kanevets, kultaa!
Artur Kanevets, kultaa!
Toni Uusitalo, hopeaa. Tiia Uusitalo, pronssia. Samuli Havas, valmentaja.
Toni Uusitalo, hopeaa. Tiia Uusitalo, pronssia. Samuli Havas, valmentaja.

Toukokuun 26.-27. päivinä oteltiin judon Pohjoismaiden mestaruuskilpailut Tanskan Hillerødissa. Kilpailuun oli ilmoittautunut yli 500 urheilijaa kaikista Pohjoismaista. Tikkurilan Judokoiden tämän vuoden nuorten Suomen mestarit olivat kovaa valuuttaa myös PM-tatamilla. Vahvoilla ja monipuolisilla esityksillään Patrick Pavlov (U18, -60 kg) ja Artur Kanevets (U18, -73 kg) saavuttivat PM-kultaa ja Toni Uusitalo (U21, -55 kg) hopeaa. Tiia Uusitalo (U18, -78 kg) kävi puolestaan pokkaamassa tytöissä PM-pronssia.

Patrick Pavlov oli alle 18-vuotiaiden kaikki sarjat huomioiden ylivoimaisin kilpailija omassa ikäluokassaan ja palkittiin sen johdosta komealla erikoispokaalilla. ”Pate” voitti kaikki neljä otteluaan ipponeilla ennen täyttä aikaa ja kolme matseista päättyi jopa alle puolessa minuutissa. Poikkeuksellisen kylmähermoisena kisaajana tunnettu Artur Kanevets tarvitsi mestaruuteen viisi voittoa. Välierissä hän nousi tappioasemasta vakuuttavaan ippon-voittoon ja finaalissa päätti huipennuksen myös ennen täyttä aikaa oltuaan pitkään tulisilla hiilillä kahden nopean varoituksen takia.

Alle 21-vuotiaissa Tiksille ainoan mitalin tuonut Toni Uusitalo rohmusi eri tekniikoilla neljä voittoa putkeen ja johti loppuotteluakin lähes koko ajan. Lopun yksi herpaantuminen käänsi vauhdikkaan finaalin harmittavasti ruotsalaiselle. Tonille PM-mitali oli uran toinen. Tiia Uusitalon kisat päättyivät olkapäävammaan ennen kuin matsit oikein edes alkoivat. Lohtupronssi ei lämmittänyt tällä kertaa Tiian mieltä.

Seitsemänneksi sijoittunut Vili Pajari takoi kadettien 66-kiloisissa neljä voittoa isossa, 33 ottelijan sarjassa, mutta joutui taipumaan kahdesti samalle tanskalaisottelijalle. Tuomarien jakamista tuomioista Vilillä voi olla turnauksen jälkeen jokunen eriävä mielipide.

Ensimmäisen vuoden juniorikilpailijana Rainer Kanevetsilla on välillä vastassa pari vuotta vanhempia vastustajia alle 73-kiloisissa ja se näkyy tuloksissa väistämättä vielä tänä vuonna. Avausmatsissa Rainer esitti hienon nousun wazari-tappioasemasta, mutta jatkossa tie tyssäsi sarjan voittaneeseen ruotsalaiseen sekä kokeneeseen norjalaiseen.

Aleksi Mielty väläytteli U21-ikäluokassa muun muassa näyttävällä, James Bondista tutulla heittoipponilla ja oli yllätysjohdossa kivikovaa ruotsalaista vastaan, mutta oma judopaketti ei kestänyt lopulta jokaisessa ottelussa. Maajoukkueen valmennus nosti Aleksin Suomen yhdistelmäjoukkueen edustajaksi aikuisten kilpailuun, jossa Aleksi keräsi ehkä suomalaisten kovimmat hurraa-huudot kaadettuaan yllätysipponilla Euroopan tatameilla kunnostautuneen ja viikonloppuna PM-pronssia napanneen norjalaisen.

Joukkuekisa näytti viimeistään sen, että kun Aleksi ottelee omalla huipputasollaan, niin kaikki on mahdollista. Hillerødissa ohjeita jakoivat Tikkurilan Judokoiden valmentajista Jari ja Samuli Havas.