Henri Kajan saavutti MM-hopeaa

25.10.2017

Suomeen 5 mitalia sovelletun judon MM-kisoista

Lauantainen menestys sai jatkoa sunnuntaina sovelletun judon MM kilpailuissa Saksassa. Suomalaisten judokoiden menestys herätti myös kansainvälistä kiinnostusta.

Mikkelin judon Piia Komppa otteli poikkeuksellisesti tasolla yksi ja vieläpä normaalia painoluokkaansa ylempänä. Piia lähti otteluun ennakkoluulottomasti hyökäten. Piian lonkkaheitto jäi hieman vajaaksi, minkä seurauksena hän päätyi itse ottelun päättäneeseen sidontaan. Seuraavassa ottelussa vastaan asettui tuttu ruotsalainen. Ottelu eteni ilman pistesuorituksia, mutta täysin Piian hallinnassa, joten hän voitti tuomariäänin ansaitusti hopeaa. Ruotsin valmentajakin totesi, että on ylpeä Suomen naapuruudesta.

Joona Näkin matsit olivat eräässä päivän kovimmista sarjoista. Kaikki ottelijat olivat vahvoja, teknisiä ja hyvin liikkuvia. Ensimmäisessä matsissa Joonalta vietiin jalat alta deashibarailla ja toinen päätyi tiukkaan sidontaan. Tuloksena silti MM-pronssi.

Perehdyttyämme viikonlopun aikana sovelletun judon ajantasaisiin sääntöihin mainittakoon, että taniotoshi ja uranage ovat jälleen sallittujen tekniikoiden listalla. Ainakin, jos otellaan 1. ja 2. tasoluokituksen otteluja. Valitettavasti tämä tieto ei ollut saavuttanut Suomea ennen kilpailuja. Onneksi emme menettäneet yhtään voittoa tämän takia. Aloitamme vaan tiukan harjoittelun noissa voimallisissa tekniikoissa.

Suomen menestys herätti kiinnostusta Japania myöten. Valmentaja Vilma Saarista haastateltiin Japanin delegaation toimesta. He halusivat tietää, miten Suomessa treenataan sovellettua judoa. Arvovaltainen delegaation jäsen kertoi, ettei Japani osallistunut MM-kisoihin, koska se ei kuulu INAS:iin. Japanin judoliitto ei ole halukas ottamaan vammaisurheilijoita siipiensä suojaan. Haastattelulla ja muulla medianäkyvyydellä pyritään vaikuttamaan japanilaisten asenteisiin kehitysvammaisia kohtaan.

Tässä vielä kaikki MM-kisojen sijoitukset:

  • Naiset -63 kg, Piia Komppa, Mikkelin Judo, hopeaa
  • Miehet -66 kg, Joona Kaukonen, Kirkkonummen Judoseura, kultaa
  • Miehet -73 kg, Matti Heino, Raision Ryhti, kultaa
  • Miehet -73 kg, Jani Kokkonen, Mikkelin Judo, 5. sija
  • Miehet -90 kg, Joona Näkki, Orimattilan Judoseura, pronssia
  • Miehet -100 kg, Henri Kajan, Tikkurilan Judokat, hopeaa

Teksti & kuvat: 

Valmentajat Vilma Saarinen & Kimmo Töttölä

 

Suomalaiset tyhjensivät mitalipöydän sovelletun MM-kisoissa

Saksan Kölnissä järjestetään tänä viikonloppuna historian ensimmäiset sovelletun judon MM-kilpailut. Ensimmäisenä päivänä lauantaina suomalaisjoukkue voitti kaksi mestaruutta ja yhden hopean.

Henri Kajan (M-100kg) voitti kolme neljästä ottelustaan: Ensimmäinen ottelu ratkesi osotogarilla. Toisen ottelun Henkkahävisi tuomariäänin, koska vastustaja oli niin paljon aktiivisempi. Kolmannessa ottelussa nähtiin mainio hidari taiotoshi migi-otteesta. Yleisö oli haltioissaan ja valmentajat yllättyneitä. Viimeinen ottelu voitettiin sidonnalla. Palkintopallilla kaulaan pujotettiin hopeinen MM-mitali.

Joona Kaukonen (M-66kg) voitti kaikki viisi otteluaan:Ensimmäinen kamppailu päättyi osotogariin. Toisessa ottelussa voitto viimeisteltiin sidonnalla, joka piti vastustajan kuin liimattuina tatamiin. Kolmas ottelu ratkesi taniotoshimaisellakaadolla. Semifinaalissa Joona voitti ruotsalaisen Thomas Hamletin (1. dan) näyttävällä haraigoshilla. Finaali oli vastustajaa myöten kopio toisesta ottelusta. Palkintojenjaossa soi ansaitusti Maamme-laulu.

Jani Kokkonen ja Matti Heino ottelivat samassa sarjassa M-73kg. Jani voitti yhden kolmesta ottelustaan todennäköisesti päivän nopeimmalla ipponilla. Kokemattomuus ja jännitys kostautuivat. Matti sen sijaan voitti kaikki neljä otteluaan: Ensimmäinen voitto tuli kuin vahingossa. Ensin haettiin otetta ja sitten vastustaja olikinjo maassa. Toinen ottelu voitettiin ansaitusti tuomariäänin. Sekä semifinaali että finaali ratkesivat haraigoshimaisella lonkalla.Kaulaan ripustettiin kultainen MM-mitali.

”Oli rankka päivä, mutta paras päivä”, kommentoi tuore maailmanmestari Joona Kaukonen matkalla päivälliselle. Sunnuntaina tulikokeeseen laitetaan vielä kaksi Suomen joukkueen edustajaa, Joona Näkki ja Piia Komppa.

Teksti & kuvat: 

Valmentajat Vilma Saarinen & Kimmo Töttölä