Toni Uusitalo taas mitaleilla Baltic Sea Openissa

12.3.2017

Tältä judo näyttää, kun mustavöinen israelilaisvastustaja lentää selälleen jatkoajalla ja mitalinmaku alkaa hiipiä suupieleen äänekkään suomalaisyleisön edessä.
Tältä judo näyttää, kun mustavöinen israelilaisvastustaja lentää selälleen jatkoajalla ja mitalinmaku alkaa hiipiä suupieleen äänekkään suomalaisyleisön edessä.
Rautainen annos kokemusta. Vili ja Patrik, tässä on matolla ottelukokemusta yhteensä yli 700 ottelun edestä
Rautainen annos kokemusta. Vili ja Patrik, tässä on matolla ottelukokemusta yhteensä yli 700 ottelun edestä

Orimattilassa 11. maaliskuuta järjestetty kansainvälinen Baltic Sea Open on noussut kahdessa vuodessa kotimaan tasokkaimmaksi kv. nuorten judokilpailuksi. Tänä vuonna taitavia ulkomaalaisia nähtiin 18- ja 21-vuotiaiden sarjoissa - varsinkin poikien puolella. Kotimaan nuorten maajoukkue-edustajat saivat kovia vastustajia tällä kertaa erityisesti Ranskasta, Israelista, Virosta sekä myös Venäjältä, Ruotsista, Norjasta.

Menestykseen tottunut ja seitsemän kilpailijan voimin Päijät-Hämeeseen matkannut Tikkurilan Judokat sai huomata, että mitalit olivat todella tiukalla yli 300 kilpailijan turnauksessa.

Poikien 55-kiloisissa Toni Uusitalo oli kahden eri ikäluokan kaikki ottelut huomioiden ainoa suomalainen, joka pystyi voittamaan ylipäätään ulkomaisen kilpailijan. Helmikuun SM-kisat pilannut kyynärpäävamma piti Tonin pois tatamilta viiden viikon ajan, mutta paluu ei olisi voinut olla makeampi normaali ikäluokkaa ylemmässä U21-sarjassa, jossa sinivöinen suomalaishaastaja kaatoi ensin mustavöisen ranskalaisen ja sen jälkeen vielä kahdella jatkoaikavenymisellä musta- sekä ruskeavöisen israelilaisvastustajan.

Vuodenvaihteessa Tonin valmentajaksi ryhtynyt Juha Venetjoki sai loihdittua suojatilleen uskomattoman hurmoksen, joka ei jäänyt huomaamatta ilahduttavan runsaslukuiselta judoyleisöltä. U21-ykkösmaajoukkuejudoka Kevin Rönkkö oli lopulta Tonille liian paha, mutta Tikkurilan Judokoiden ainoa mitali – pronssi – oli ainakin voitettu mitali loistavien venymisten jälkeen. Toni puolusti menestyksekkäästi viimevuotista Baltic Sea Openin pronssisijaansa, joka tuli tuolloin sarjaa alempana ja U18-luokassa.

Lahjakkaan Artur Kanevetsin komea ja lähes kolmen ja puolen vuoden mittainen mitaliputki katkesi täpärästi. Vasta ensimmäistä vuotta alle 18-vuotiaissa otteleva, tuore Suomen mestari oli siirtynyt nyt painavampaan luokkaan, eikä ensimmäinen yritys 60 kilon kv. sarjassa jäänyt edes kauas pronssista. Kolme otteluvoittoa ja kaksi tappiota toi viidennen sijan. Pronssimatsin niukka häviö jätti tavaraa hampaankoloon.

Samassa 60-kiloissa tiksiläisistä tulessa olivat myös seitsemänsiksi sijoittuneet, hyviä otteita esittäneet ja kaksi voittoa napsineet Jussi Holopainen ja Patrik Pavlov sekä Vili Pajari, joka kohtasi epäonnekseen treenikaveri Patrikin ja ottelut jäivät yhteen. Poikien U18-ikäluokan 66-kiloisissa otelleen Rainer Kanevetsin ja U21-sarjassa 73-kiloisissa esiintyneen Aleksi Mieltyn matsit jäivät harmittavasti niin ikään yhteen, eikä paikkaa auennut keräilyjen kautta.

Tikkurilan Judokoilla oli tällä kertaa niin vahva edustus valmentajarintamalla, ettei kaikille edes herunut kisajärjestäjiltä akkreditointilappua. Ensimmäistä kertaa tuli törmättyä moiseen ongelmaan – ja vielä Suomessa. Kiitokset pitkästä päivästä lähtevät valmennuksessa ennen muuta Jouni Korkalle, Jari Havakselle ja tietysti Juha Venetjoelle sekä kisojen viimeistelytreeneissä nivelsiteensä loukanneelle Tiia Uusitalolle, joka jaksoi kannustaa judokavereita koko pitkä päivän ajan.

Valmentajien yhteishuomio kiinnittyi ennen muuta otteluiden päätössekunneille, joissa kolme tiksiläistä menetti jo varmalta näyttäneen voiton, kun keskittyminen petti aivan lopussa. Johtotilanteessa ei tarvitse lähteä enää hakemaan pistesuoritusta ja altistaa itseään vaaranpaikkaan. Kolme ulkomaalaista vastustajaa käänsi ottelun edukseen herpaantumisten takia. Onneksi edes yksi nukahduksista kuittaantui jatkoaikavoitolla.